هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت، امروز در تاریخ ۹ بهمن ۱۳۹۷ در مرکز همایش‌های بین‌المللی برج میلاد، با همت پژوهشکده پولی و بانکی و با حضور مقامات ارشد بانکی و اقتصادی و شروع به کار کرد.

در ابتدای برنامه علی دیواندری، رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی گفت: “ما یکی از بهترین کشورها در حوزه بانکداری الکترونیک هستیم. امسال نیز برای اینکه از پیشرفت فناوری‌ها عقب نمانیم، عنوان انقلاب بلاکچین را برای هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت انتخاب کردیم. این امر در مفهوم پول و تحولات تجاری تاثیرگذار است و به همین دلیل باید ابعاد آن و فرآیندهای جدید تاثیرگذار بر این انقلاب بررسی شود و باید با دانش و آگاهی در این زمینه حرکت کنیم.”

او با اشاره به اینکه بلاکچین یکی از تحولات بین‌المللی است، گفت: ” بخش‌های مختلف کشور از جمله پژوهشکده پولی و بانکی فعالیت‌های زیادی را در این حوزه انجام داده‌اند اما نیاز است که توجه بیشتری روی این پدیده داشته باشیم.”

در ادامه افزود زمانی‌که از بلاکچین به‌عنوان یک انقلاب یاد می‌شود، لازم است که با بینش عمیق و برای رسیدن به نظامی مطلوب گام‌های مناسبی را در این راستا برداریم. به گفته او رهبری از آن کشورهایی است که بتوانند بیشترین بهره‌برداری را از این فناوری داشته باشند.

در ادامه همایش عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی که به دلیل سفر پیش‌بینی نشده امکان حضور در هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت را نداشت در یک پیام ویدئویی خبر‌های خود را در حوزه صنعت بانکداری و کسب‌وکارهای نوپا اعلام کرد.

  • امکان برداشت مستقیم فراهم شده است. این امکان در توسعه کسب و کارها تاثیر می‌گذارد.
  • پیش‌نویس سیاست‌های بانک مرکزی در حوزه رمزارزها منتشر شده است و منتظر دریافت نظرات صاحب‌نظران هستیم.
  • مهاجرت از کارت‌های بانکی مغناطیسی به کارت‌های هوشمند، که امکان پرداخت موبایلی را در کشور ایجاد می‌کنند.
  • ایجاد پلتفرم در بستر بلاک‌چین برای کسب و کارها به ویژه فین‌تک‌ها که باعث توسعه کسب وکار آن‌ها می‌شود.

سپس اکبر کمیجانی، قائم مقام بانک مرکزی در هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت گفت: “فین‌تک و بلاکچین روندهایی هستند که در حال دگردیسی فضای خدمات مالی هستند. در سال‌های گذشته و به ویژه بعد از بحران مالی ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸، نظام بانکی دنیا تحولاتی را پشت سر گذاشت. فضای عمومی نظام بانکی کشور نیز نیاز به تحول در حوزه نظارت دارد.”

 

او در ادامه افزود مقام ناظر باید باور کند که فناوری معضل نیست و بخشی از راه‌حل برای ایجاد نظام پولی و بانکی باثبات است. اما به طور سنتی هم در ایران و هم در دنیا مسئولان با فناوری‌های جدید، مقاومت طبیعی دارند.

سپس در ادامه مهدی عبادی دبیر انجمن فین‌تک، گفت: “در سال‌های گذشته کلمه فین‌تک سر زبان‌ها افتاده است و کلیدواژه دولت مردان شده است. اگر مایل هستید فین‌تک توسعه پیدا کند،  تنها چوب‌هایتان را از لای چرخ فین‌تک‌ها بیرون بکشید تا سرعت گرفتن این قطار را ببینید.”

عبادی ادامه داد: “ما از مدیران دولتی و حاکمیتی و همه‌کسانی که در مورد استارت‌آپ‌ها و حمایت صحبت می‌کنند،  مطالباتی داریم. سؤال ما از مدیران دولتی این است که برنامه مدون شما برای استفاده از خدمات فین‌تکی در بدنه دولتی چیست؟”

به عنوان آخرین سخنران، سهیل نیکزاد عضو هیئت مدیره انجمن بلاکچین گفت:” بیت‌کوین اولین کارکرد بلاکچین است که نظام بانکی دنیا را با چالش روبه‌رو کرده است. مهم‌ترین موضوعی که وجود دارد این است که ما با استفاده از این فناوری چه کاری می‌توانیم انجام دهیم و و چه تاثیری در ساختار بانک‌ها٬ دولت‌ها می‌گذارد.”

او گفت:” بهتر است رمزارز ملی ایجاد نکینم و بگذاریم رمزارز جهانی داشته باشیم.”

در ادامه همایش، پنلی با عنوان ” فرصت ها و چالش‌های کسب و کارهای نوپا ” و با حضور آذری جهرمی وزیر ارتباطات، دیواندری، ناصر حکیمی معاون فناوری های نوین بانک مرکزی و آرش برهمند به عنوان مجری پنل با تلاش برای شکل‌گیری فضای گفت و گو و تعامل میان افراد حاضر در میز گرد شکل گرفت.

دیواندری گفت:” بانک مرکزی از دو جهت تحت تاثیر قرار می‌گیرد؛ اول از این جهت که این فناوری به مفهوم و کارکرد پول مربوط می‌شود بنابراین بانک مرکزی نمی‌تواند خارج از آن بماند و مورد دیگر مربوط به کسب‌وکارهای این حوزه است و بانک مرکزی مقررات‌گذار آن‌ها است. باید به استقبال تغییرات رفت و تاثیرات آن را دید و درباره‌اش فکر کرد.”

در ادامه برهمند به موضوع حمایت از استارت‌آپ‌های فعال در حوزه رمزارزها و رویکرد وزارت ارتباطات و پست بانک در راستای ایجاد رمزارزها اشاره کرد.

موضوع بعدی نیز به رگولاتوری بلاک‌چین اختصاص داشت که حکیمی پاسخ داد:” برای رگولاتور فقط یک سری خطوط مهم است نه کل کسب‌وکار و زمانی که می‌خواهد به کسب‌وکاری ورود کند، شاید چون آن کسب‌وکار برایش مبهم و ناآشنا است، پس اول آن را فیلتر می‌کند. درواقع ورود رگولاتور به جزئیات یعنی وارد شدن به باتلاقی که هیچ وقت از آن بیرون نمی‌آید. پس بهتر است اول رگولاتور خطوطش رامشخص کند و بالای سر قلعه خودش بایستد و نظاره‌گر باشد.”